ETV Truck | Az IVECO a fenntarthatóság iránti elkötelezettsége fényében márkanagykövetévé nevezte ki a Biogas Wipptal vállalatot

Az IVECO a fenntarthatóság iránti elkötelezettsége fényében márkanagykövetévé nevezte ki a Biogas Wipptal vállalatot

Turin, 2022. május 9.

Az IVECO a gázüzemű járművek iránti, a cseppfolyósított biometán gyártása révén tanúsított elkötelezettsége fényében márka nagykövetévé nevezte ki a Biogáz Wipptal társaságot. Ez a kinevezés jelenti az IVECO által múlt évben indított nemzetközi márka nagykövet program negyedik ilyen elismerését, amelynek célja, hogy hangot adjon az azonos jövőképpel rendelkező és a fenntarthatóságot alapvető stratégiai értékeik között számon tartó ügyfeleinknek és partnereinknek. A Biogas Wipptal vállalatra egy a fenntarthatósági értéklánc tagjai részvételével folytatott globális folyamat eredményeként esett a választás a korábban kinevezett két olasz társaság – a GLS Italy és a Gruppo Maganetti – valamint az egyesült királyságbeli Nicholls Transport után. A program részeként az IVECO 50 fát dedikált a Biogas Wipptal vállalatnak a Treedom elnevezésű online kereskedelmi platformmal való partnersége révén ültetett „IVECO Erdőben”.

Megtiszteltetés az IVECO számára, hogy ily módon elismerheti a Biogas Wipptal elkötelezettségét a fenntarthatóság iránt, mint a körforgásos gazdaság egy erkölcsös példáját, amely nem csak környezetünknek kínál előnyöket, hanem energiafüggetlenségünket is növeli, valamint csökkenti a költséges vegyi műtrágyák szükségességét” – nyilatkozott Giandomenico Fioretti, az IVECO alternatív üzemanyagok üzleti fejlesztési részlegének vezetője. „A cseppfolyósított biogáz a nehéz tehergépjárművek üzemanyagaként történő felhasználása értékes lehetőséget képvisel a logisztikai láncok teljeskörű dekarbonizációjára, egyúttal pedig semmilyen hátrányt NEM jelent a teljesítmény vagy a különböző feladatok ellátására való készség terén a hagyományos dízel üzemanyagokhoz képest. A biometán ezen felül az Európai Bizottság által elismert és támogatott kulcsfontosságú megoldások egyikét jelenti, mivel a REPowerEU terv 35 milliárd m3 előállítását tűzte ki célul 2030-ra. A Biogas Wipptal megközelítése kiválóan mutatja, hogy a cseppfolyósított biogáz milyen jelentős szerepet játszik majd a fenntartható jövő kialakításában, mind a szállítóiparban, mind az egyéb iparágakban.”

Manfred Gius, a Biogas Wipptal ügyvezető igazgatója a következőket fűzte hozzá: Örömünkre szolgál és hálásak vagyunk, hogy az IVECO márka nagykövetévé nevezett ki minket. Az LNG üzemű nehéz tehergépjárművek piacának vezetőjeként az IVECO egy további fontos lépést tett a szállítóipar fenntarthatóvá tétele felé. A cseppfolyósított biogáz előállítása révén biztosítjuk a CO2 körforgását, 95%-kal csökkentve a kibocsátási értékeket. Napi megközelítőleg 11 tonna cseppfolyósított biogáz gyártása révén közel 30 tehergépjárművet vagyunk képesek üzemanyaggal ellátni, amely értékes hozzájárulást jelent a klíma védelméhez. A dekarbonizáció kapcsán úgy tekintünk vállalatunkra, mint a földművelő és a szállító iparok közötti hídra, mivel mindkettő élvezni képes biogáz üzemünk előnyeit.”

A Biogas Wipptal társaság Észak-Olaszország Dél-Tirol térségének Alta Valle Isarco városában 62 tejüzemet működtet. A vállalat az állatok ürülékéből egy erjesztési folyamat révén trágyát állít elő, ezzel csökkentve a termőföldek nitráttal való szennyezettségét. Ezzel egyidőben a társaság által előállított organikus trágya a földművelő iparban kerül felhasználásra, szőlőkben és gyümölcsösökben, egy innováción és a helyi érdekelt felek bevonásán alapuló körforgásos gazdasági modell keretében. A folyamat során a társaság 150.000 tonna szilárd trágyát, illetve biomasszát szállít modern tehergépjárművek segítségével.

A Biogas Wipptal megközelítése csökkenti a trágya és a biomassza erjesztési idejét, fejős tehénenként évente 1,2 tonna CO2 kibocsátását előzve meg. A gazdák számára ezen kívül érzékelőkkel ellátott, meredek terepen is működő terítő rendszereket is biztosítanak, amelyek 95%-kal csökkentik az üvegházhatású gázok és 60%-kal az ammónia kibocsátását.