ETV Truck | INFORMÁCIÓ

INFORMÁCIÓ

Párizs, 2023. június 27

Az Air Liquide és az Iveco Group megerősíti elkötelezettségét a hidrogén iránt Európa első nagynyomású hidrogénállomásának felavatásakor

Az Air Liquide Fos-sur-Mer-ben (Marseille) található nagynyomású hidrogénállomásának felavatásával és az Iveco Group azon szándékával, hogy 2023 végétől hidrogénes teherautókat kíván szállítani, a két vállalat utat nyit a hosszú távú hidrogén mobilitás előtt Európában.

Ez a felavatás egy lépést jelent a két vállalat elkötelezettségében a hidrogénmobilitás európai fejlesztése iránt, összhangban a 2021 decemberében aláírt egyetértési megállapodás kereteivel.  Ennek a megállapodásnak az a célja, hogy a hidrogént a közlekedési ágazat energiaátmenetének alapvető tényezőjévé tegye, támaszkodva az Air Liquide egyedülálló szakértelmére a teljes hidrogén-értékláncon a termeléstől és tárolástól az elosztásig, valamint az IVECO, az Iveco Group haszongépjármű-márkájának szaktudására, amely úttörő az alternatív üzemanyagokkal hajtott járművek gyártásában.

A 2023. június 26-án megtartott avató vendégeinek lehetőségük volt meglátogatni a nagy kapacitású (1 tonna/nap) nagynyomású állomást, amelyet csővezetéken látnak el alacsony szén-dioxid hidrogénnel, és felfedezhették az IVECO üzemanyagcellás teherautó prototípusát. Ezt a nagy távolságú szállítási megoldást a gyors, 700 bar nyomású tankolás jellemzi.

A Fos-sur-Mer állomás a HyAMMED projekt része („Hidrogén Aix-Marseille-ben az ökológiai és fenntartható mobilitásért”), amely francia állami támogatásban részesült. Az új állomás része a Clean Hydrogen Partnership által társfinanszírozott európai H2Haul projektnek is. Az Air Liquide és az IVECO a H2Haul projekt első partnerei között volt, amikor 2019-ben elindult. Salon-de-Provence-ban egy második, nagy teljesítményű (700 bar, 2 tonna/nap) nehézgépjárműveknek szánt állomást telepítenek, hogy 2025-től 50 hidrogénes teherautóból álló IVECO flottát láthassanak el a R’Hyse projekt keretében.

Erwin Penfornis, az Air Liquide hidrogénenergiával foglalkozó részlegének alelnöke kijelentette: „A hidrogén széleskörű használatának elősegítése érdekében közösen kell megteremtenünk az ágazat fejlődésének feltételeit. Elengedhetetlen a nagy kapacitású állomásokból álló hálózat kialakítása, amely elég sűrű ahhoz, hogy a járműgyártók és a fuvarozók részt vehessenek ebben az átállásban. A HyAMMED projekt ennek a megközelítésnek a része: ez egy döntő első lépés és egy nagyobb ambíció elindítása, amelyet partnerünkkel, az IVECO-val osztunk meg.”

Gerrit Marx, az Iveco Group vezérigazgatója elmondta: „Az egyre fenntarthatóbb mobilitásra irányuló stratégiánk a technológiasemleges megközelítésen alapul, és a hidrogénmobilitás az egyik sarokkő ezen az úton. Tulajdonképpen ez egy elengedhetetlen megoldás a nagy energiaigényű haszonjárművek használatához, mint például a távolsági szállítás. Ma megmutattuk, hogy minden képességünk megvan – mind a járművek, mind a töltőállomások tekintetében – ahhoz, hogy valódi hidrogénmobilitási ökoszisztémát hozzunk létre: a stratégia valósággá válik. Az új, mindent magában foglaló, bérleti GATE – Green & Advanced Transport Ecosystem – modellünk pedig lehetővé teszi a hozzáférést a hidrogénüzemű járművekhez. A mai mérföldkő lehetővé teszi számunkra, hogy tovább erősítsük a stratégiai és alapvető partnerséget az Air Liquide-dal, amely a nemzetközi energiaátállási színtér egyik vezetője, amely az Iveco csoporthoz hasonlóan egy fenntarthatóbb társadalom előmozdításán dolgozik.”

A HyAMMED projekt, amely a H2Haul program része (Hidrogén üzemanyagcellás nagyhaszonjárművek, nulla emissziós logisztikához), finanszírozást kapott a Tiszta Hidrogén Partnerségtől a 826236 sz. támogatási megállapodás alapján. Ezt a köz- és magánszféra közötti partnerséget az EU Horizont 2020 kutatási és innovációs programja, a Hydrogen Europe és a Hydrogen Europe Research támogatja. A HyAMMED projekt az ADEME által működtetett Hidrogén Mobilitás Ökoszisztéma Programja, valamint a Kormánynak a Jövőberuházási Programja (PIA) keretében is kapott pénzügyi támogatást.

Az R’HySE projekt támogatást kapott az ADEME-től és az EU-tól (Connecting Europe Facility for Transport).

Az Air Liquide-ról

Az Air Liquide világelső a gázok, technológiák és szolgatatások terén az ipar és egészségügy számára. A 73 országban jelen lévő, 67 100 alkalmazottat foglalkoztató csoport több mint 3,9 millió ügyfelet és pácienst szolgál ki. Az oxigén, a nitrogén és a hidrogén kis molekulák, amelyek nélkülözhetetlenek az élethez, az anyaghoz és az energiához. Ezek az Air Liquide tudományos területét testesítik meg, és 1902-es megalakulása óta a csoport üzleti tevékenységének középpontjában állnak. A jelenben való cselekvés és a jövőre való felkészülés az Air Liquide stratégiájának középpontjában áll. A 2025-ös ADVANCE stratégiai tervével az Air Liquide a globális teljesítmény felé vezető úton halad, ötvözi a pénzügyi és az extra-pénzügyi dimenziókat. A jövő piacain elhelyezkedő Csoport előnyére válik az olyan erős előnyök, mint a rugalmasságot és szilárdságot ötvöző gazdasági modellje, innovációs képessége és technológiai szakértelme. A Csoport megoldásokat fejleszt a klíma- és energiaátmenet érdekében – különösen a hidrogénnel –, és cselekszik az előre lépésért az egészségügy, a digitális és a csúcstechnológia területén. Az Air Liquide árbevétele 2022-ben meghaladta a 29,9 milliárd eurót. Az Air Liquide az Euronext párizsi tőzsdén jegyzett (A rekesz) és a CAC 40, CAC 40 ESG, EURO STOXX 50, FTSE4Good és DJSI Europe indexekhez tartozik.

További információ a www.airliquide.com oldalon és a Twitteren @airliquidegroup

Az Iveco csoportról

Az Iveco Group N.V. (MI: IVG) olyan egyedi emberek és márkák otthona, amelyek erősítik vállalkozását és küldetését egy fenntarthatóbb társadalom előmozdítása érdekében. A nyolc márka mindegyike a saját szektorának egyik fő szereplője: IVECO, a haszongépjárművek úttörő márkája, amely nehéz, közepes és könnyű járműveket tervez, gyárt és forgalmaz; FPT Industrial, a fejlett technológiájú hajtásláncok széles skálájával rendelkező globális vezető vállalat a mezőgazdasági, építőipari, tengeri, energiatermelési és haszongépjármű-ipar számára; IVECO BUS és HEULIEZ, az autóbuszos tömegközlekedés kulcsszereplői; IDV, speciális védelmi és polgári védelmi felszerelésekhez; ASTRA vezető szerepet tölt be a nagy teherbírású kőfejtő és az építőipari járművek területén; MAGIRUS, a tűzoltó járművek és felszerelések elismert szakértője; és  IVECO CAPITAL, a pénzügyi részleg, amely minden tevékenységet támogat. Az Iveco Csoport több mint 35 000 embert foglalkoztat világszerte, és 20 ipari termelési telephellyel és 29 K+F központtal rendelkezik. Az Iveco Groupról további információ a cég honlapján található: www.ivecogroup.com.