Alternatív hajtási lehetőségek a fuvarozásban

Alternatív hajtási lehetőségek a fuvarozásban

Melyik lesz a befutó: elektromos, LNG, CNG vagy hidrogén?

Az elmúlt években a közlekedési és fuvarozási szektorban egyre nagyobb figyelem összpontosult a fenntarthatóságra és az alternatív hajtású járművekre. Az ágazatok szereplői és szakértői 2023. október 5-én a KözútVilág Expo Konferencia és Kiállításon egy kerekasztal-beszélgetés keretében mélyrehatóan megvitatták a témát. A fuvareszközök alternatív hajtási lehetőségei mellett szó esett a közeljövőben történő megvalósítási kilátásokról is. A beszélgetés egyik vendége Molnár Tamás, az IVECO ETV Kft ügyvezetője volt.>>>

Az elektromos hajtás mindent visz?

Az alternatív hajtási lehetőségek, különösen az elektromos hajtású járművek már ma is egyre nagyobb teret hódítanak a piacon és sokan gondolják úgy, hogy a közeljövőben még inkább előtérbe kerülhetnek. Az elektromos járművek hatótávja, töltési ideje és az akkumulátorok fejlesztése folyamatosan napirenden van és a szakértők szerint a kishaszonjárművek terén hamarosan jelentős áttörés várható.

Az elektromos hajtású járművek a városi környezetben és a rövidebb távú szállításokban mutatják meg igazán előnyeiket. A kisebb hatótávolság, a gyorsabb töltési idők és a csendesebb, környezetbarát működés mind olyan tényezők, amelyek elősegítik az elektromos járművek terjedését ezen a területen. Az elektromos hajtású kishaszonjárművek hatótávja 100-300 km között mozog, és rövidebb töltési idővel bírnak, ezért különösen alkalmasak lehetnek a városi logisztikai feladatokra.

Azonban a nagyhaszonjárművek esetében még számos kihívás áll előttünk, többek között a töltési infrastruktúra fejlesztése és a hatótáv növelése terén. A szakértők szerint a telephelyi töltés lehet a kulcs a nagyhaszonjárművek számára, különösen, ha a járművek regionális telephelyek között, vagy a le- és felrakó helyeken is tölthetők.

ETV Truck | Alternatív hajtási lehetőségek a fuvarozásban

Egyéb alternatív hajtási lehetőségek: az LNG, CNG

Míg az elektromos hajtás egyre népszerűbb, az egyéb alternatív hajtási lehetőségek, mint pl. az LNG és CNG hajtású járművek is komoly alternatívát kínálnak bizonyos fuvarozási szegmensekben. Az LNG, például már most is egy működőképes megoldás a nagy távolságú közúti fuvarozásban, míg a CNG inkább a regionális szállítmányozásban lehet előnyös.

Az LNG és CNG hajtású járművek tehát továbbra is fontos szerepet játszanak a fuvarozásban, különösen azokon a területeken, ahol a töltő- és tankoló infrastruktúra még nem elég fejlett. A gázhajtású járművek legnagyobb előnye, hogy képesek hosszú távolságokra is, illetve a technológia már bevált a gyakorlatban, így a szakértők szerint a közeljövőben is létfontosságúak maradhatnak.

ETV Truck | Alternatív hajtási lehetőségek a fuvarozásban

A hidrogén hajtás jövője

A hidrogén hajtás, bár még gyerekcipőben jár, szintén ígéretes jövőképet rajzol fel, különösen a zöld hidrogén technológia fejlődésével. A hidrogén hajtás, különösen az üzemanyagcellás technológia, egyre inkább a figyelem középpontjába kerül, amikor a távolsági és nehéz teherfuvarozásról van szó.

A hidrogén előnye, hogy képes nagyobb hatótávolságokat biztosítani és gyorsan tölthető, így potenciálisan képes lehet áthidalni az elektromos hajtású járművek hatótávbeli korlátait.

Azonban a hidrogén hajtás is szembesül kihívásokkal. A hidrogén előállítása, tárolása és szállítása napjainkban még komplex és költséges folyamat, emellett a hidrogén töltőállomások hálózata is korlátozott. A hidrogén hajtású járművek jelenleg magasabb beszerzési áron érhetőek el, bár a működési költségeik hosszú távon alacsonyabbak lehetnek.

Az alternatív hajtási lehetőségek fejlesztése és alkalmazása nemcsak a környezetvédelem szempontjából, hanem a fuvarozási ágazat hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása érdekében is kulcsfontosságú. Az ECOtech VisiON elkötelezett az innováció és a fenntartható fejlődés mellett. Büszkén támogatunk minden olyan kezdeményezést és technológiát, amely a fenntartható fuvarozás felé mozdítja el a szektort.

Amennyiben további kérdései vannak az alternatív hajtási lehetőségekről vagy egyéb szolgáltatásainkról, 
ne habozzon kapcsolatba lépni velünk.>>>

ECO-tech visiON Kft

Az ECO-tech visiON Kft-t szigetszentmiklósi székhellyel 2021-ben alapították. A társaság ekkor átvette az előző márkaképviselettől annak kereskedelmi tevékenységét, tehát az importot és az értékesítést is. A változás következtében a meglévő Iveco márkakereskedők egy meghatározott körén keresztül a továbbiakban az ECO-tech visiON Kft értékesíti az IVECO márkájú haszongépjárműveket, nehéz és könnyű tehergépkocsikat, illetve autóbuszokat Magyarországon.

Az ECO-tech visiON Kft hozzáértése, megbízhatósága és vevőközpontúsága nagy hatékonyságot, kiváló minőségű munkát, valamint gyors reagáló képességet jelent ügyfeleink. Ezen koncepció mentén működteti tovább az autóbusz üzletágat, melynek célja a magyarországi autóbusz piac átalakítása az IVECO BUS márka pozíciójának megerősítésével, a buszpiac palettán Európa más országaihoz hasonló részesedés megszerzése.

További információ az IVECO BUS-ról: www.ivecobus.com

További információ az IVECO csoportról: www.ivecogroup.com

További információ az IVECO magyarországi képviseletéről: https://etv-truck.hu

Comments are disabled.