Az IVECO készen áll egy új kihívásra – az év legjobban várt, dűnéken átívelő kalandján, a 2023-as Dakar Rally-n is részt vesz

Az IVECO is indul a 45. Dakar Rally versenyen, és két új csapattal (Boss Machinery Team de Rooy IVECO és Eurol Team de Rooy IVECO) ismét bebizonyítja teherautóinak erejét és megbízhatóságát.

Janus van Kasteren jr, Vick Versteijnen, valamint az apa-fia duó, Martin és Mitchel van den Brink négy IVECO Powerstar teherautó volánja mögött fognak rajthoz állni.

Torinó, 2022. december 15.

Az IVECO ismét részt vesz a történelmi Dakar Rally -n. Két új csapat – a Boss Machinery Team de Rooy IVECO és az Eurol Team de Rooy IVECO –  melegíti a motorokat a világ legextrémebb raliversenye előtt, amelyet negyedik alkalommal rendeznek meg Szaúd-Arábiában 2022. december 31. és 2023. január 15. között.

A két induló csapat hivatalos beszállítója maga az IVECO lesz, amely járművekkel, motorokkal és alkatrészekkel látja el a versenyzőket. Az IVECO Powerstar teherautók mindegyike akár 1000 lóerős, IVECO Cursor 13 motorral rendelkezik, amelyet kifejezetten az FPT Industrial – az IVECO testvérmárkája az Iveco csoporton belül, egy a fejlett hajtáslánc-technológiákra szakosodott globális vezető vállalat – tervezett, a felfüggesztés és a gumiabroncs-felfújó rendszerek legújabb frissítéseivel. A mostani Dakar Rally – amelyen 365 járművet láthatunk majd versenyezni – visszatér Szaúd-Arábiába, méghozzá egy új útvonallal kiegészülve, amely extrém próba elé állítja majd a résztvevőket.

A versenyzőknek összesen több mint 8500 km-t kell megtenniük veszélyes terepen: a Vörös-tenger partjától egészen az Arab-félsziget túloldaláig, Dammanig. A nehézséget ismét fokozták, hiszen a verseny prológja és 14 szakasza közel 5000 kilométernyi “különlegességet” rejt magában, amelyek között egy négynapos, Rab-el-Háli dűnéinek tengerébe való kitérőt és egy „maratoni” útszakaszt is láthatunk majd (utóbbinál a csapattagok és a rally teherautók segítsége nélkül kell a versenyzőknek boldogulni).

A fentiek kapcsán Fabio Santiago, az IVECO Truck Business Unit marketing és termékmenedzsment vezetője a következőket nyilatkozta: „Alig várjuk, hogy IVECO Powerstar teherautóink megmutassák, mire képesek a szaúd-arábiai Dakar Rally legnehezebbnek ígérkező versenyén. Csapataink a tapasztalat és a fiatal tehetségek erőteljes keverékével tűnnek ki a többiek közül. Olyan pilótákkal, akik osztoznak a versenyzés iránti elszántságukban, hogy önmagukat – és járműveiket – a végsőkig hajtsák. A már bizonyított, nagy teljesítményű IVECO Powerstar teherautóinkkal együtt nyerő kombinációkat alkotnak. Alig várják a kihívást!”

Eurol Team de Rooy IVECO

Mitchel van den Brink még 16 évesen vágott bele a versenyzésbe, amikor szerelőként és navigátorként csatlakozott apjához, Martinhoz a 2019-es Dakaron (ahol ő volt a valaha volt legfiatalabb résztvevője a raliversenynek). Jelen esetben egy IVECO Powerstarral (511-es számú jármű) fog versenyezni Moises Torrallardona navigátorral és Jarno Van De Pol szerelővel.

Martin van den Brink, aki 2009 óta a Dakar legendája, Rijk Mouw navigátorával és Erik Kofman szerelőjével vesz részt a versenyen. Miután a 2021-es Dakaron a 8. helyen végzett, egy IVECO Powerstar (506-os számú jármű) fedélzetén fog rajthoz állni egy még jobb helyezés elérése érdekében.

Boss Machinery Team de Rooy IVECO

Janus van Kasteren jr. versenyző negyedik alkalommal indul a Dakaron egy IVECO Powerstar (502-es számú jármű) volánja mögött Marcel Snijders navigátorral és Darek Rodewald szerelővel. Célja, hogy a korábbi versenyeken szerzett tapasztalatait kamatoztassa és javítson a 2020-as versenyen elért 6. helyezésén.

A holland Vick Versteijnen-t még 2015-ben láthattuk először a Dakar-ralin. Idén egy IVECO Powerstarral (504-es számú jármű) fog versenyezni a navigátor Teun Van Dal és a szerelő Andreas Van Der Sande oldalán.

IVECO

Az IVECO az Iveco Group N.V. (MI: IVG) márkája. Az IVECO könnyű, közepes és nehéz haszongépjárművek, terepjáró teherautók, valamint például terepjáró célokra szánt járművek széles választékát tervezi, gyártja és forgalmazza.

A márka széles termékpalettájához tartozik a Daily, amely a 3,3-7,2 tonnás járműtömeg-szegmenset fedezi, az Eurocargo 6-19 tonnás kategóriában, valamint a 16 tonna feletti nehéz szegmensben az IVECO WAY termékcsalád a közúti IVECO S-WAY-vel, a terepjáró IVECO T-WAY-vel és a könnyű terepfeladatokra szánt IVECO X-WAY-vel. Ezenkívül az IVECO Astra márka terepjáró teherautókat, merev és csuklós dömpereket, valamint speciális járműveket gyárt.

Az IVECO világszerte közel 21.000 embert foglalkoztat. Európa, Ázsia, Afrika, Óceánia és Latin-Amerika hét országban működtet gyártóüzemet, ahol a legmodernebb fejlett technológiákat alkalmazó járműveket gyárt. Több mint 160 országban 4200 értékesítési és szervizpont garantálja az IVECO járművek műszaki támogatását.

További információ az IVECO-ról: www.iveco.com